WWW.SPOOREEN.BE
Modeltreinen op 1/32ste
ALGEMENE INFO SPOOR 1 IN BELGIE MODULEPROJECT TIPS - VERBOUWINGEN AGENDA INFO
 Home > TIPS-VERBOUWINGEN > Gebouwen > Seinhuis


  Als basis dient een  op Ebay gekocht seinhuis van Märklin dat al in elkaar gezet was. Op het eerste gezicht leek het in orde, hier en daar overtollige lijm en volledig onder het stof. Mijn bedoeling is om er een volledig interieur in te maken en de buitenkant wat te veranderen zodat het een eigen look krijgt.
originele toestand aanbrengen van binnenmuren
Seinhuis in originele toestand aanbrengen van de binnenmuren

Als eerste stap maak ik met architektenkarton de binnenmuren.

Vervolgens is de vloer aan de beurt. Ofwel dun balsahout ofwel styreen plaat van +- 1mm dik. In beide gevallen wordt een plankenvloer geïmiteerd door er langsgroeven in te trekken met behulp van een kraspen.

Daarna worden muren en vloer geverfd en eventuele openingen afgedicht met een voegmiddel, dit kan fijn zand met houtlijm zijn of tegelvoegsel met houtlijm. Dit laatste geeft wat vlekken op de muur die bijdragen tot een verweerd effect later.
binnenmuren 2 trap 1
Muren en vloer zijn aangebracht Het maken van een trap : de treden
trap 2 trap 3
Er dient een trap te zijn om tot boven in het seinhuis te komen. Zelfbouw is de enige oplossing.

Een binnenhuistrap heeft als afmetingen :

  • trapbreedte +- 86cm (27mm in model), diepte van een trede +- 23 cm (7.2mm), hoogte tussen 2 treden +- 18cm (5.6mm).
  • De treden hebben een oversteek van 5 cm (1.6mm). en de zijkanten zijn ongeveer 4 cm dikke planken (1.3mm) die ik hier iets dikker genomen heb.
  • De trapleuning is gemaakt van 0.8 mm dikke messing staafjes waarop een houten balk is gelijmd.
trap 4 trap 5
De trap in 2 delen, zal later in 1 stuk komen te staan Het trapgat is uitgesneden in de vloer, de trapleuning moet nog geverfd worden

Meer foto's op www.picasaweb.google.com/spooreen


Dikwijls vervormen de muren en daarom dienen er houten balken aangebracht te worden om het geheel min of meer rechthoekig te houden.

binneninrichting 1binneninrichting

Bovenaan zijn er houten balken aangebracht omdat het plastic van de muren scheef trekt, de raamdorpels zijn ook al aangebracht.


seinhuis-test inrichting

Eerste test schikking interieur.
Het is  nu begin September,  de verlichting is ingebouwd, de draden zijn zo goed als mogelijk weggewerkt maar er toch rekening mee houdend dat de 3 delen nog uit elkaar kunnen.

verlichting in seinhuisseinhuis092009

sh092009sh092009sh092009sh0920095shgv

Enkele affiches hangen tegen de muur , een dagblad ligt op een bureau.
De kabels van de wisselbediening moeten nog aangebracht worden en dan zal dit project even stil liggen wegens tijdgebrek, tot na de beurs van 25 Oktober.
Deurklinken, vuilbakken, telefoons, een kapstok met een jas eraan, de borstwering , de buitenverlichting zullen  voor later zijn.Bostwering    Borstwering
Een Weinert borstwering is in aanbouw. Deze moet eerst nog meer reliëf krijgen door dunne houten latjes langs beide zijden tegen de "palen" te lijmen.wordt vervolgd ...Laatste updates Contact Disclaimer